Foto: AXIOM očaril Bratislavu, Sad Janka Kráľa rozžiarilo 700 000 svetelných bodov

2.10.2019
Foto: AXIOM očaril Bratislavu, Sad Janka Kráľa rozžiarilo 700 000 svetelných bodov

S najrozsiahlejšou digitálnou inštaláciou v histórii festivalu sa vďaka spolupráci so značkou IQOS predstavil Austrálčan Kit Webster, ktorého dielo AXIOM, zložené zo 700 000 svetelných diód, prilákalo do Sadu Janka Kráľa tisícky návštevníkov. 

 

Blikajúci objekt, ktorý pôsobil dojmom, akoby uprostred Sadu Janka Kráľa práve pristála kozmická loď, spočiatku budil u návštevníkov rešpekt, ale stačilo niekoľko prvých odvážlivcov a po chvíli inštaláciu zaplavili nadšení ľudia. Futuristický AXIOM je podľa jeho autora „spomienkou na budúcnosť“. Inštalácia, pozostávajúca z troch symetrických objektov s odkazom na mestskú architektúru, predstavuje digitálne plátno pre sériu video animácií, ktoré vykresľujú a vypĺňajú jeho povrchy a obrysy. Prostredníctvom prechodov medzi formou a predstavou umelec vyzýva pozorovateľa, aby prehodnotil, čo je skutočné a čo len zdaním.

Animácie a synchronizované zvukové scény Kita Webstera vytvárajú premenlivú synkopatickú štruktúru, ktorá prechádza od meditatívnych pulzácií k rýchlym perkusiám, posilnená hypnotickými hudobnými podtónmi. Jednotlivé prvky svetla, zvuku, priestoru a času sa v priebehu takmer 17-minútového cyklu postupne rozvíjajú, analyzujú a preskupujú.

AXIOM búra konvencie tým, že ovláda a prispôsobuje silu najmodernejších technológií, softvérových systémov a stavebných techník, aby tak vyvolal novú formu nelineárnej odozvy na zážitok.

 

Austrálsky umelec Kit Webster vo svojej umeleckej tvorbe pracuje so svetlom, zvukom a priestorom, pričom vytvára hybridné, viacdimenzionálne prostredia, ktorých cieľom je v divákoch evokovať abstraktné stavy vedomia a vnímania. Pravidelne využíva 3D animácie a synchronizáciu svetelných projekcií s hudobnou kompozíciou. Jeho digitálne inštalácie sú prezentované na prestížnych festivaloch a výstavách po celom svete.


Tohtoročnú Bielu noc navštívilo približne 200 000 ľudí, niektorí aj opakovane počas viacerých festivalových dní. Bez náhlenia a v príjemnej atmosfére tak stihli navštíviť takmer 50 projektov v podaní 246 umelcov a účinkujúcich zo 4 svetových kontinentov. Festival sa nasledujúci víkend, 4.-6. októbra, presúva do Košíc, kde prebehne už jeho desiaty ročník.

    Foto: IQOS

Ďalšie správy